tranzit

Jedina pozicija ove planete koja je u domicilu i egzaltaciji istovremeno je pozicija Merkura u Devici. To znači da je u Devici uticaj Merkura jak odn.u astrološkom žargonu – da se on tu ”dobro oseća”.

U Devici, Merkur ispoljava svoje najbolje osobine, čiste, jasne i precizne vezane za sam proces mišljenja/razmišljanja, analitike, organizacije, artikulacije, komunikacije.

Dobra komunikacija i razumevanje odnosa ili situacije su značajne za svaku saradnju; kako poslovnu, tako i ljubavnu. Da ne pričamo o značaju našeg ponašanja i komunikacije u svakodnevnom životu.

Kada je Merkur pod aflikacijama dešavaju se smetnje u razumevanju prijema poruke. Jedna strana može slati poruke dvosmislenog značenja; može koristiti preteške reči ili suviše složene; ili je sklop rečenice nerazumljiv, zbunjujuć i konfuzan i eto već se neki odnos stavlja pod pitanje.

Ili, može Merkur da nema nijedan aspekt pa smo na ”čekanju”. Iako često i samo ćutanje je odgovor na naše pitanje. No, nije uvek tako. Svakakve smetnje su moguće – kao potreba druge strane da se na neki dan povuče, razmisli – iako bi i na to rekli : Razumno i korektno bi bilo da se i to stavi do znanja. – Gde god se posmatra nešto kao : bilo bi razumno/korektno/realno/činjenično/svrsishodno – to je terminologija Merkura u Devici i ukoliko nema aflikacija, svaka saradnja ima budućnost jer će se stvari racionalizovati a smetnje ukloniti.

Merkurovo delovanje je poput komunikacijskog kanala. Kada posmatrate u nečijoj Natalnoj karti ovu planetu, možete saznati koje oblasti života najviše interesuju posmatranu stranu. Ili, na koji način se najlakše izražava. Neko će lakše crtanjem ili pisanjem, čak i muzikom bolje da se izrazi nego verbalno. Nekome fali fond reči pa će pokretima/gestikulacijom da se češće izražava. Neko je nesiguran ili tih, pa mu/joj treba više vremena za neku odluku.

Kako će se sporazumeti neko kome je Merkur na Ascedentu i neko kome je u 12 polju? Jedna strana ”što na um, to na drum – apsolutno sangvinična, nit može da prećuti nit da se zaustavi još ako je u vatrenom znaku ili praćena Marsom – energetska bomba prema osobi koja je više interpersonalna odn.mnogo više priča u sebi i sa sobom nego što se okreće svetu. I eto nerazumevanja dve strane. Polje do polja, dve strane se ne vide – dva kanala se ne spajaju – i te dve osobe više ne komuniciraju. Čim nema komunikacije, nema odnosa. Nikakvog.

U Uporednom horoskopu ako vam Merkuri nisu u dobrom odnosu, ne tvore lepe i harmonične aspekte, još ako postoje aflikacije ka Mesecu – pa čemu se nadate u tom odnosu? To su svadje i svakakvo nerazumevanje. Dugoročno gledano, neprilike na svim poljima.

Da li je neko sklon ogovaranju, isto ćete videti preko Merkura potom preko analize uopštene etike i osećaja za moral posmatrane strane. Ali u prostoj, svakodnevnoj komunikaciji čim se neko naglašeno bavi moralnim devijacijama jasno vam je da mu/joj je status Merkura u lošoj poziciji, Venera često u teškom padu. I, kakve će saradnje imati ta osoba? Koliko poslovno može biti uspešna? Cenjena? Merkur kao Reč – kome nije jak (a), kažemo da ta osoba nema kičmu ( Saturna). Saturn je koren svega. Ono što nema koren, lebdi i nit je na zemlji, nit na nebu. Ako nemamo jako uzemljenje, nemamo finansijsku stabilnost,postojanost, dugoročnost. Itd.

Što bi u prevodu bilo : Dogovor kuću gradi od tvrdih cigala.

I ono što je dobro : karakter se može čeličiti. Bolje svojom slobodnom voljom (kolicna god da je), nego karmičkim presecima.

Jednom kada uoćimo nešto kao grešku, naučimo iz toga bitno(st) i ne grešimo više. – na to će nas navoditi ovaj tranzit Merkura.

Analiza situacije. Mnogi je ne vole, jer gde su tu osećanja? U Devici je sve pod lupom ”mozga”. Ali, ono što se uradi, odradi se kvalitetno. Jer Merkur u Devici traži jezičku i stručnu kompetentnost, koncentrisanost, motivisanost, strategičnost, preciznost.

Ono što može biti mana ove pozicije na koju bi trebalo da obratite pažnju u svojim odnosima je: doza fleksibilnosti – ako je previše pod Saturnom, može biti kruto; pod kvadratom Marsa: previše zategnuto itd.

I, naravno – usled previše analiza može nedostajati smisao za humor pa prorade Marfijevi zakoni.

Odnos koji se u startu postavi uz neki dogovor, ima veće šanse od onog koji je ”lebdeć” i ne znate šta od svega možete da očekujete.

Svoju poziciju Merkura možete posmatrati kroz inbox poruke koje primate. Kad vam neko prvi put pošalje poruku – kako reagujete na nju? Da li u vama budi neko osećanje? Po tome saznate kolika vam je povezanost izmedju Merkura i Meseca, što je bitno. Uskladjenost izmedju misli i osećanja. Najpravilniji put sa najmanje grešaka je onaj u kom su nam uskladjeni racio i srce. Ako u startu osetite neku nelagodnost, šta vam vaš Merkur tad kaže? – Da li se istog momenta povlačite -ili, – ipak date šansu?

Ako je nekome pozicija Meseca jača u horoskopu, radi se o intuitivnijoj osobi, ako je u padu – racionalnijoj. I onda pogledate i Merkur, da li se radi o osobi koja je jako emotivna ili prosto proračunata.

Ovaj tranzit može teško ”da padne” jače emotivnim osobama, jer će ih uporno navoditi da Razmisle o svemu što osećaju. Da ne umišljaju previše i ne komplikuju proste stvari. Može delovati da se osećanja ”hlade”.

Onima koji vole da razmenjuju informacije, razmišljaju, pišu, sastavljaju planere – ovaj tranzit je pravi blagodat sa Neba!

Gde vam je pažnja – tamo vam je put srca.

Gde vam je Merkur – tamo vam je pokret, potez, reč i delo.

Sve počinje od IDEJE….. da li duhovno/duševni status utiče na misaone procese ili je obrnuto? Ako kažemo da naše misli utiču na naš život – kakvo to traži stanje u duši? 😉

Voli vas vaša,

AstroMela

Spread the love