astrologija

Tabela Osnovnih Dostojanstava (Digniteta) prema Ptolomeju

Za planetu se kaže da je vrlo snažna kada ima mnogo osnovnih dostojanstava, a ona se znaju tako što je ona u svojoj kući, egzaltaciji, triplicitetu, terminu i licu u trenutku pravljenja slike.

Osnovno dostojanstvo po kući – U bilo kojoj šemi Neba, ako nadješ planetu u bilo kom znaku koju nazivamo njenom kućom ili kućama, onda je ona u osnovi snažna, i tome pripisujemo pet dostojanstava; kao što su Saturn u Jarcu, Jupiter u Strelcu itd. Prilikom prosudjivanja, kada se neke planete ili signifikator u svojoj kući, to predstavlja čoveka koji je u poziciji onog ko je gospodar svoje kuće, imanja i bogatstva; ili čoveka koji od dobara ovog sveta želi vrlo malo, ili ti to govori da je čovek u vrlo srećnom stanju. To će biti tako osim ukoliko je signifikator retrogradan, ili spaljen, ili aflikovan nekom drugom lošom planetom ili aspektom.

  1. Egzaltacija – Ako se nadje u onom znaku u kome je egzaltiran , možeš mu pripisati četiri dostojanstava osnovnih, bio on blizu stepena egzaltacije ili ne, kao Mars u Jarcu, Jupiter u Raku itd. Ako je signifikator u svojoj egzaltaciji i ni na koji način nije ugrožen,već ugaon, on označava osobu ndmenog držanja, arogantne, koji se smatra vrednijim nego što jeste, jer, primećeno je, planete u nekim delovima Zodijaka očiglednije izražavaju svoj uticaj nego u drugim, a ja mislim da se to dešava u onim znacima i na onim stepenima gde se fiksne zvezde iste prirode kao i planete nalaze u većem broju, i bliže su ekliptici.
  2. Triplicitet – Ako se nadje u bilo kom znaku koji mu je dodeljen kao njegov triplicitet, dozvoljena su mu tri dostojanstva; ali, treba biti oprezan; jer na primer : kod pitanja, ili natala, ili sl.,ako nadješ Sunce u Ovnu, a Pitanje, ili Natal, ili šema neba su izračunati po noći, i ako ispituješ snagu Sunca, ono će imati četiri dostojanstva jer se nalazi u svojoj egzaltaciji, koja važi u celom znaku; ali neće mu biti dodeljeno nijedno dostojanstvo tripliciteta; jer po noći Sunce ne vlada vatrnim triplicitetom, već Jupiter, a da se on našao na mestu Sunca, po noći, dodelio bi mu tri dostojanstva. I to čini sa svim planetama, osim sa Marsom, koji vodenim triplicictetom vlada i po danu i po noći. Planeta u svom triplicitetu ukazuje na čoveka skromno obdarenog dobrima i bogatstvima ovog sveta, koji je dobrog poreklam, a stanje njegovog života u trenutku postavljanja pitanja je dobro; ali, to nije tako ako je u bilo kom od prethodna dva dostojanstva.
  3. Termin – Ako se bilo koja planeta nadje na ovim stepenima koji su joj pripisani kao njeni termini, dajemo još dva dostojanstva; bio dan ili noć, ako se Jupiter nadje na 1,2,3 ili 4, itd.stepeni Ovna, onda je on u svom Terminu, i mora s’toga dobiti dva dostojanstva, i tako za Veneru za bilo koji od prvih 8 stepeni Bika itd. Planeta koja je osnažena samo tako što je u svom terminu, ukazuje više na čoveka koji ima stas i narav te planete nego bilo kakvo neobično obilje bogatstava, ili eminentnosti u Komonveltu.
  4. Lice – Ako se bilo koja planeta nadje u svom dekanatu, ili  licu, kao Mars na prvih deset stepeni Ovna, Ili Merkur na prvih deset stepeni Bika, pripada joj jedno osnovno dostojanstvo; jer ako je u svom dekanatu ili licu, ne može se nazvati peregriranom. Planeta koja ima malo ili nimalo dostojanstva, ali se nadje u svom dekanatu ili  licu, skoro je poput čoveka koji samo što nije izbačen iz kuće, koji mora s mnogo buke da odbrani svoje zasluge i reputaciju.  A u genealogiji, to predstavlja porodicu na izdisaju, skoro izumrlu, jedva sposobnu da se održi. Planete mogu biti osnažene i na drugi način, tj.slučajno, kao kada su direktnog, brzog kretanja, ugaone, u aspektu trigona ili sekstila sa Jupiterom ili Venerom, itd.ili u konjunkciji sa odredjenom fiksnom zvezdom
Spread the love