Ako moje reči nisu doprle do spoznaje vaše, tada ih pustite do sutrašnje zore. Ako si prokleo ovaj kamen, zato što si se u slepoći svojoj spotakao o njega, tada si prokleo i zvezdu, da se tvoja glava sudari s njom na nebu. Ali doći će dan kada ćete sakupljati kamenje i zvezde, kao što dete bere ljiljane u dolu, i tada ćete znati da je sve to živo i da širi miomiris.

Halil Džubran

Zodijak počinje sa Ovnom i završava se sa Ribama. Ribama pripada poslednjih 30 stepeni Zodijaka, kao i zvezde koje se u njima nalaze. Vladar Riba je Neptun, koji je posle Plutona, najudaljenija planeta Sunčevog sistema.

Ribe – mašta, vizije, osećajnost, impresije, nežnost, flegmatičnost, duboka i zamršena osećajnost, nežni nervni splet, jaka intuicija, predosećanja, ali i laž, haos, privid, misticizam, religija, dubina i samoća.

Ali pre svega, dominiraju san i obmana.

Neptun se po udaljenosti od Sunca nalazi posle Urana, a pre Plutona, i njegov uticaj, iako po mnogim osobinama loš, takodje je sudbonosan za čoveka, pa dolazi do podele planeta, na benefike i malefike.

Uticaj Neptuna, vladara Riba je toliko jak, da iz njega proizilazi potreba za snom kod ljudi, životinja i biljaka, pa da nema Neptuna, ljudi ne samo da ne bi u pesničkom smislu nikada sanjali, nego ne bi ni uveče odlazili u postelju.

Astrološko iskustvo potvrdjuje da tipovi Lava i Sunca, a bez jakog uticaja Neptuna (Napoleon) spavaju neobično malo.

Neptun – obmana, tajna, zagonetka, ima još jednu isto tako važnu ulogu. POložen je izmedju Urana (planeta istine) planeta proročkog intelekta na čijem putu se nalazi Neptun (obmana, tajna) da čovek (Uran, Vodolija) ne bi došao do PLutona, planete smrti, ništavila, razaranja, i uništenja. Saznanje o smrti i uništenju ima katastrofalno dejstvo na psihu čoveka, dovodi ga do apsurda egzistencije, očajanja i nihilizma, i tera ga na patnički put traženja smisla ljudskog postojanja.

Tek sada, kada je čovek potpuno izgubljen i u mraku traži spas i smisao, dolazi izbavljenje kroz Neptuna. Sada samo Neptun može pomoći čoveku, pa se iz njegovog uticaja i uticaja Riba javlja vizija o Bogu, , vizija o nadprirodnom spasenju, o jedinstvu čoveka i svemira. Ribe mogu dati organski i kosmički kontakt sa Bogom; a udružene sa Jupiterom, i duboku religioznost.

Traženje smisla i spasenja u mističnom, nadprirodnom, religioznom, zasluga je Neptuna i uticaja Riba pa otuda su Ribe često spasioci, samarićani, osobe koje svoj život žrtvuju i poklanjaju drugima.

Znak Ribe ima suštinski značajnu ulogu za čoveka.

N.Saronski

Spread the love