strelac

Ovaj vatreni znak je simbolički predstavljen kentaurom – pola čovek, pola konj. Svoju strelu drži visoko, usmerenu ka nebu. Uvek mu je strela razapeta, nikad je ne spušta – te ovaj znak uvek ”puca” na visoko, često nesvesan dešavanja oko sebe i u realnosti.

Um mu je filozofski, spada u promenljive znake, ‘po principu – aktivan. 

Biti rodjen u znaku Strelac, značilo bi imati težnju za neprestanim učenjem, rastom i putovanjem. Kada se ne može bukvalno, putovaće se apstraktno. Večiti optimizam je prisutan – ali u celoj svojoj euforiji koja ga prati u duhu, često je nesvestan ljudske patnje i stradanja oko sebe.

Planeta Jupiter mu je vladar znaka i ona mu um obogaćuje širinom znanja i daje mogućnosti za velika dostignuća. U njemu živi stalna potreba za učenjem i usavršavanjem, Isto tako i za uživanjem u životu. Strelac je aktivan i dinamičan znak – uvek u pokretu, te zatvoriti Strelca medju zidine bilo bi mu ravno ubistvu.

  • Jer kako će širiti svoje horizonte ako se ne kreće? Ne putuje ? Ne trči ka ostvarivanju svojih ideala? Jupiter ga vodi putem sreće i zanosa u svojim htenjima. Ali gledajući svet naširoko i naveliko, često se spotakne o najmanji kamenčić.

Um mu može ići do zaista velikih filozofskih širina, ali kada je reč o fokusu na konkretno, tu se obično sapliće. Jer njega ne zanima ništa sitno, što zanima običnog čoveka. Njegova okupacija su svetska zbivanja te ona dešavanja iz komšiluka nisu mu značajna za njegov rast. No, ipak, čuda velikog – mišljenje javnog mnenja mu istinski znači. Ako tu podrška izostane, pad njegovo pozitivizma i osmeha može biti ozbiljan i odvući ga u teško nezadovoljsto.

Kako nekog ko bi lumpovao po svetu, može urušiti nečije mišljenje?

  • Strelac je po zodijaku 9 znak i vladar 9 polja. Ono predstavlja svet i nebo. Pa tako uticaj sveta ( čitaj svetskog mišljenja) umnogome mogu delovati na razvijanje njegove svesti i mišljenja o sebi.

U neprestanom je kretanju ka expanziji. Euforičan obgrlio bi svet – ali teško da bi mogao razumeti svakodnevnu ljudsku patnju, nemire i strah. Dok sam ne utone u njih, – baš u momentu kad se je spotakao na onaj isti kamenčić. Strelci koji u mladosti steknu razna životna iskustva, u kasnijim godinama su mnogo bliži mudrosti – od onih koji su živeli u komfrotizmu, bezbrižni i zaštićeni. 

Svet ima okvire kojima ne dozvoljava da se pojedinac  previše širi

– a kako će onda on koji jedino zna da se istinski raste kada se ide naširoko u svemu?

Strelci su obično velike pričalice i energično u diskusije ulaze. Teško odredjuju ”meru” kada bi trebali da stanu u svojim izlaganjima, ali i akcijama.  Može im se dogoditi da budu izbegavani. Strelca zavoliš zbog njegove širine, često i dobrote, ali kada izgubi svaku meru u izražavanju sebe ili svojih ideja, ozbiljno se smoriš. Teško im je uhvatiti ”opipljive” niti, a njima je još teže da pogledaju u ono što im ispred nosa stoji.

Kada im deluje da ih niko ne shvata, mogu istinski da se razbole. A stvar je samo u tome da malo smanje ”pritisak” sa kojim nekoga obasipaju svojom pažnjom. Jer neće biti tako shvaćeni. U mudrost kreću onda kada nauče da svoj jezičak ”drže pod kontrolom”.

Strelca brzo zavoliš, ali još brže u njega izgubiš poverenje. Iako mu je Jupiter vladar – planeta pravde,morala i zakona, – mogu biti tolike pričalice da ne umeju da sačuvaju tajne. Njihove misli moraju da izadju na svetlost dana, te često dospeju u ruke neprijatelja.

Preporuka je da ih zapisuju, potom spale sve zapisano kako se ne bi vezivali za prošlost. Jer Strelac koji se veže za prošlost, sam sebi je kočnica za stvaranje svoje nove budućnosti. Nikoga kao Strelca ne mogu uznemiriti tajne iz davnina. Vraćajući ih na početak nečega, značilo bi da sagledaju i svoje propuste. U propustima često je mnogo više mraka, nego svetla. Jer kako oni koji su u svemu gledati i mislili dobro da imaju propuste ili da su svojom pričom povredili nekog? …Često je odgovor na to da su izbegavali dublje zalaženje u suštinu i emotivno razumevanje druge strane.

Treba naučiti kome se šta priča i imati svest o situaciji druge strane….

U ljubavi Strelac je lojalan donde dok ima dobrog sagovornika i osećaj stabilnosti u suprotnoj strani. Voli udoban život, bez mnogo brige o običnim stvarima. Često i ima sreće da bude na putu života kakvim želi da živi. Osvaja ljude svojom harizmom i nepresušnim pogledom u daljinu. Biti u društvu Strelca znači bogatiti svoj um novim saznanjima. Svojom aktivnom energijom pokreću i druge ljude da šire horizonte i da češće pogledaju na svetlu stranu ulice.

Uskoro nam stiže period ovog vatrenog zodijačkog znaka – te ćemo i mi, ostali, osetiti u sebi više težnje ka boljem, uspešnijem i bogatijem životnom putu.

Spread the love