• Osudjivanje? Šta znači -osudjivanje?

Osudjivanje? A ti se seti, kada si za volanom šta govoriš vozaču kola koji te ”iseče” na putu, ili načelniku koji ti je odbrusio, ili pijanici koji se valja pred ulazom u zgradu, šta pomisliš kada pratiš mnoge savremene političare na ”skupštinskim novostima”- to upravo i jeste osudjivanje.

-Ali to je istina kada tako govorim ili pomislim, jer oni su stvarno podmitljivi kameleoni, mislim na političare, ili za volanom – ako je on ”magarac” i rizikuje tudje živote,, tako i kažem ”magarac” ili ”kreten”! Zar ne govorim istinu?

Istinu … Ali svoju, ljudsku, kako je ti vidiš ili razumeš. Medjutim, pošto mi vidimo jako malo, a razumemo još i manje, onda nas Bog opominje da ne osudjujemo i ne mašemo našom istinom kako sami ne bismo doživeli još nešto gore ( a tako obično biva).

Naša ”istina” je zasnovana na nepotpunoj informaciji i stoga ne može da bude prava istina. Istovremeno Bog vidi dela i reči čoveka, ali, za razliku od nas, on vidi i njegove misli i unutrašnje pobude. Zato je Njegov sud objektivan i pravedan – a naš je uvek nesavršen. Kada nam Bog zapoveda da nikoga ne osudjujemo, time nas upravo upozorava da ne postanemo neobjektivne i nepravedne sudije i tako navučemo na sebe pravedni sud Božiji.

Jesi li razumeo?

  • Ne sasvim….

Eto, vidiš, recimo; Idemo ti i ja ulicom i vidimo siromašnog čoveka. Ti si se iskreno na njega sažalio, prikupio sve što imaš po džepovima, recimo 200 dinara, i dao mu. A ja, kad sam to video, pozavideo sam na tvojoj velikodišnosti, i želeći da se pokažem još darežljiviji , dao sam mu 1000 dinara!A pored nas je prolazila recimo mati Serafima. Ona je videla sve što se desilo i pomislila – kakav je ovaj Aleksej – dao je samo 200 dinara, a otac Flavijan, vidi kako je dobar, nije zažalio celu hiljadarku! – Bog to sve posmatra odozgo i ”računa”: Alekseju za iskrenu dobrotu-nagrada, Flavijanu za zavist i samoljublje-osuda, i Serafimi takodje osuda, kako ne bi sudila po spoljašnosti i preuzimala na sebe Božija punomoćja.

Protojerej Aleksandar Torik

Foto https://www.psychalive.org/how-to-stop-fighting/

Spread the love