ametist

Ametist spada u familiju kvarca i u svojem prirodnom okruženju formira velike kristale. Svoju boju od violet do ljubičaste dobija od tragova dvovalentnog i četverovalnetnog željeza. Formira se hidrotermalno u pukotinama vulkanoskog kamenja pod utjecajem plinova.
Nalazišta su mu diljem svijeta. U Ayurvedi smatra se da prozirni kristali bez pukotina imaju najjaču snagu.

Mitologija

Naziv Ametist je izveden od grčkog i znači „ne opijen (trijezan)“ amethystos. D. J. Conway u knjizi „Crystal Enchatmnets“ navodi da su stari Grci i Rimljani tvrdili kako ovaj kristal kada se ubaci u pehar s vinom neutralizira alkohol.

Vjerovanje da Ametist ima moć neutraliziranja opijenosti i dalje je postojalo 1750. što je zapisao i Camillus Leonardus, talijanski liječnik familije Boržija. Leonardus nadalje navodi i druge moći Ametista: suzbija zle misli, potiče dobro razumijevanje, neplodnoj ženi podaruje plodnost, daje pobjedu u vojnim bitkama, a kod divljih zvijeri i ptica olakšava njihovo hvatanje.

Kristal ima i dugu povijest religioznih praksi.

U „Egipatskoj knjizi mrtvih“ postoje instrukcije o stavljanju Ametista na tijelo preminule osobe. Nadalje u drevnom Egiptu vojnici su nosili skarabeje izrezane iz Ametista kako bi ih zaštitio od ozljeda zadanih oružjem.
Kaldejski magovi su vjerovali kako ovaj kristal omogućava razumijevanje skrivenih znanja.

Liječnici i iscjeljitelji Srednjeg vijeka vjerovali su kako sva oboljenja tijela imaju svoje ishodište u bolesti duše. U kombinaciji s molitvama određenim svecima, često su preporučali eliksir od Ameista.

  • U narodu vjerovalo se kako Ametist daje sretan brak ukoliko ga oboje supružnika nosi na vjenčanom prstenju. Također se vjerovalo da odvraća lopove i razbojnike.

Smatra se da Ametist najbolje djeluje na horoskopske znakove Riba, Djevice, Vodolije i Jarca te da njime upravlja Jupiter. Sanjati Ametist znači sloboda od opasnosti, no također označava kako će tvoji poduzeti napori biti uspješni.

Iscjeljujući utjecaj

Najjači utjecaj Ametista se može osjetiti na duh i um. Smiruje mentalne i psihičke poremećaje. Dovodi u balans duhovno, mentalno i emocionalno tijelo.

Michael Gienger u knjizi „Crystal Power, Crystal Healing“ navodi kako Ametist potiče konstantnu duhovnu budnost i bolje razumijevanje duhovnih jezgri. Izgrađuje vrline iskrenosti te ispravnosti. Centrira svijest prema unutarnjem miru.

Na emocionalnom planu pomoći će s osjećajnima tuge i gubitka. Daje jasnoću unutarnjem svijetu slika i sanjanju. Staviti Ametist pod ili oko jastuka znači pojačati unutarnji svijet snova i omogućiti njihovo bolje sjećanje u budnom stanju. U budnom stanju potiče inspiraciju i intuiciju.

Budući da je najjače djelovanje Ametista na neutraliziranju utjecaja svih mogućih opijata na fizičko tijelo i um, možemo reći kako je on prvi izbor za sve vrste ovakve potpore.
Pametno je da ga nose ljudi koji imaju posla s individuama koje imaju aflikciju demonske Zvijezde Algol u svojoj natalnoj karti.

Pod utjecajem Algola se figurativno i realno „gubi glava“.

Fizičko tijelo

  • Smatra se da smanjuje napetost cijelog tijela. Čisti krv, osnažuje imuno sistem. Neki tvrde da pomaže i kod glavobolja, kroničnih migrena, poteškoća sa spavanjem. Također smanjuje pretjerano znojenje budući da regulira rad tih žlijezda. Daje podršku plućima i respiratornom traktu. Smatra se da pomaže i s problemima mikroflore crijeva te da tamo neutralizira toksine.

Uvijek napominjem kako moja istraživanja ukazuju da kristali jako slabo do nikako djeluju na tegobe fizičkog tijela, tako da sve ove navode uzmite s oprezom i bez velikih očekivanja.

Napomena: upotreba kristala ne može biti zamjena za medicinsku terapiju službene medicine!
Posebno kod Ametista treba naglasiti kako ne rješava psihičke ili psihijatrijske bolesti te se nikako ne smije prekidati bilo kakva terapija prije konzultacija sa stručnim liječnikom.

Autor: R. Russ

Spread the love