pravilno disanje

Možda je upravo naše doba trenutak u kom Zapad otkriva nešto što je na Istoku poznato već stotinama godina. U raznolikim i zamršenim tantričkim učenjima Indije i Tibeta često nailazimo na tvrdnju da čovek diše kroz levu i desnu nosnicu neizmenično.

Čak i kad nos nije začepljen, veći deo daha prolazi samo kroz jednu nozdrvu. Kroz svaku od nozdrva, zdrav čovek diše oko dvadesetak minuta ( u nekim tekstovima stoji tačno 24 min). Dah koji prolazi desnom nozdrvom zove se Dah Sunca. 

  • Tekstovi savetuju da za vreme disanja kroz desnu nozdrvu čovek radi fizički, da se telesno napreže, da se bori, govori ili razgovara.

Dah kroz levu nozdrvu zove se Dah Meseca i dok on traje najbolje je slikati, slušati muziku isl.

Vidimo jasnu kohereciju izmedju disanja kroz levu nosnicu i delatnosti desne moždane polutke ( odnosno onih delatnosti za koje danas verujemo da su funkcije desne polutke) kao i veza izmedju desne nosnice i leve moždane polutke. To naravno ne znači da dok dišemo kroz levu nosnicu, desna polutka dominira, već samo to da postoji predispozicija za delatnost desne polutke. Koja polutka će dominirati zavisiće o specifičnoj delatnosti sa kojom se u tom trenutku bavimo.

Medju tvrdnjama koje nailazimo u tantričkim tekstovima verovatno je najzanimljivija ta da čovek u transcendentalnoj svesti  diše kroz obe nosnice istovremeno. Ta tvrdnja je paralela otkriću da je u dubljim meditativnim stanjima rad moždanih polutki uravnotežen.

Štaviše, u tantričkoj literaturi piše da

savršen čovek diše uravnoteženo ( kroz obe nosnice istovremeno) ceo dan.

  • Takvo stanje odgovara stanju čovekove potpune razvijenosti u kom on održava unutrašnju tišinu meditacije i u trenucima najveće aktivnosti ili drugim rečima – petom stanju svesti.

 

Literatura ; Trans.meditacija, Mahariši

Foto: yogadisanje

Spread the love