Stevija (Stevia Rebaudiana), biljka koja pripada porodici hrizantema, spada u najpopularnije i najviše korišćene prirodne zamene za šećer. Najveći broj preperata na bazi stevije napravljen je od visoko rafiniranog ekstrakta lista stevije koji se zove rebaudiozid A (Reb). Budući da je ovaj ekstrakt 200 puta slađi od šećera, ne bi trebalo da se koristi u većim količinama. Takođe, treba reći da neki novi proizvodi sadrže veštačke arome i dodatne boje pa bi ih trebalo izbegavati, a pre kupovine obavezno pogledati deklaraciju i sastav. U nekim pakovanjima ima dodatak drugih zasladjivača kao što su maltodekstrin ili eritrol za koje kažu da treba izbegavati. Cena sa dodatim zasladjivačima je skoro duplo jeftinija od čiste organske, zelene stevije koja se kreće od oko 1000 din za 100 gr, ali je zdravije i neuporedivo.

Poznato je da je ekstrakt ove biljke 250-300 puta slađi od konzumnog šećera, ali nema merljiv uticaj na šećer u krvi. Drugim rečima, glikemijski indeks stevije je 0. Nema kalorija.

Jedno istraživanje je pokazalo da ukoliko pijete dve limenke gaziranog pića svakog dana, za godinu dana se možete ugojiti i do 15kg! Ima jako dobar video na tu temu, u kom su uporedili jednu čašu belog šećera sa jednom čašom gaziranog soka. Zamislite dok pijete gazirani sok da ćete uneti u svoj organizam punu čašu šećera! Faktički su unete sasvim nepotrebno kalorije. Beli šećer spada u jedno od 4 tkz. ”bele smrti”. Umanjenjem količine upotrebe belog šećera, smanjuje se i potreba za dodacima soli.

Jedno se zameni sa drugim, manje štetnim, i polako se organizam dovodi u normalu, a uz to i prekomerna težina. Svako istupanje iz balansa narušava naše psihofozičko zdravlje.

Za steviju tvrde da nema nus pojava, niti štetnosti a neka studija je potvrdila da čak utiče i na smanjivanje stresa i gastrointestinalnih problema. Ako imate dijabetes, stevija može da pomogne u održavanju zadovoljavajućeg nivoa šećera u krvi. Prema jednoj studiji su pokazali da stevija u prahu je efikasna u regulaciji nivoa holesterola. Učesnici su konzumirali 20 mililitara ekstrakta stevije dnevno, u toku jednog meseca, a to im je, prema izveštajima, snizilo ukupni holesterol, LDL holesterol i trigliceride, bez negativnih nuspojava. Takođe, došlo je do povećanja nivoa dobrog holesterola.

Prstohvat stevije u prahu ekvivalentan je otprilike jednoj kašičici stonog šećera. Steviju možete koristiti kao dodatak kafi ili čaju, limunadi, žitaricama, jogurtu i u čemu god gde bi stavili beli šećer, samo ga zamenite stevijom. Pokazalo se je da je otporna na toplotu, te se može koristiti i za kuvanje/spremanje kolača i drugih poslastica.

Ono što stručnjaci često napominju je da treba industrijska stevija da se izbegava, jer može sniziti pritisak ili dovesti do stomačne nadutosti i tegoba. Tako da, uvek je potrebno čitanje deklaracije kao kad kupujemo pastu za zube pa na dnu ima boja kojoj pripada klasi. Crna boja ukazuje da je reč o čistoj hemiji koja je štetna za zube itd.

Prečesto sami sebe urušimo samo nemarnošću i neinformisanošću,  neobraćanjem pažnje. Vodjenjem računa o svemu što možemo odn.što je do nas, pokazujemo kosmosu da brinemo o sebi i da smo vredni pažnje.

 

Izvor https://eklinika.telegraf.rs/ishrana/38438-sta-je-stevija-je-prirodni-zasladjivac-pogodan-i-za-osobe-sa-dijebetesom-ali-koriscenje-celog-svezeg-lista-moze-biti-opasno

https://www.mrsavko.rs/stevija-zasladjivac-stevia-prirodna-zamena-za-secer/

 

 

Spread the love